2012. június 11., hétfő

Dragon EB – hétfői krónika


Meteorológiai szempontból nem túl szerencsés időpontban van az Európa-bajnokság. Ezt persze eddig is tudtuk, de hiperaktív versenyvezetőnk, Gert Schmidleitner ma hivatalosan is megerősítette, hogy az Attersee híres „Rosenwind”-je, a helyi termikus szél szombatra jön meg. Amikor már nem lesz futam.
Mint ahogy ma sem volt. A reggeli kormányosértekezleten közölték velünk, hogy akkor mégis inkább a 360 fokos büntetőfordulót fogják alkalmazni – hiába, ha Markus Wieser kéri, akkor mindjárt más a leányzó fekvése – valamint hogy pályamódosítás esetén ne számítsunk terelőbójára, örülnek ha egyet le tudnak rakni a helyenként 160 méter mély vízben. Balatoni versenyrendezők figyelem: itt is vannak problémák…
Kaptunk egy gps-jeladót is, ha valakinek kedve van, követheti a futamokat, vagy utólag elemezheti, hogy melyik oldal volt a jó. De: a korai rajtért kizárt hajók a gps alapján nem kérhetnek méltányosságot, mondván, hogy a képen jól látszik, hogy nincsenek kint, hiszen a szerkentyű pontossága két-három méter. Gert egyébként megmutatta a zárt doboz belsejét is: egy Tesco-gazdaságos Iphone és néhány rászigszalagozott akkumulátor alkotja, nem tűnt túlzottan hi-tech megoldásnak.
Ezután sokat vártunk, mert a szél nem jött, csak az eső. Közben finomhangolást végeztünk a hajón: egy létra segítségével Füli és Kis Tomi hathatós támogatásával a jungstag beállítását mértük és jelöltük. Délután 2 óra felé aztán megérkezett a nyugati szél, ami keresztbe fúj a tavon, és teljesen lehetetlenné teszi bármilyen értelmes pálya kirakását. Mi mégis megpróbáltuk: start a tó túloldalán, befutó nagyjából a büfé előtt. 
A mezőny elég hamar kiért a pályára, így rövid vacakolás után jöhetett az első drámai rajt. Gert már 10 másodperccel a rajt előtt bejelentette a VHF-rádión, hogy általános visszahívás lesz, annyian voltak kint. A második rajt viszont már fekete zászlós lett. Ehhez képest a mezőny nagy része igencsak bátran indult el, szerintem az első két sor kint volt – arra számítottak, hogy újra általános visszahívás lesz. Nos, versenyvezetőnk úgy gondolta, hogy a futam megtartása fontosabb, mint az, hogy esetleg nem látott minden sietős hajót – hét hajót kizárt, a többi mehetett.
Fecó és mi is luvban rajtoltunk, és gyorsan kifordultunk. Az oldal jobbnak tűnt, de sem a forduló nem sikerült jól, sem a sebességünk nem tetszett igazán. A kezdetben 1-2 Bft-s szél szép lassan kezdett leállni, egész pici szélcsíkokban lehetett sok teret nyerni. Ráadásul a bója a két hegy közötti lapályban volt – a pöffök körülbelül olyanok voltak, mintha a füredi nagymólótól 15 méterre lennénk. Fecóék valahogyan bevitorláztak az első tízbe, mi inkább ötven körül voltunk egy elég nagy csapattal.
A hátszélben a kreutzban is jónak bizonyult oldalra mentünk, ami nem tűnt rossznak, de a gate-hez közeledve elfogyott a szél, ráadásul vagy kilencven fokot fordult is. Gert ekkor véget vetett a küzdelemnek: három lövés. Csakhogy: a hét kizárt hajó már nem jöhet a megismételt első futamra sem…
Folyt köv holnap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése