2013. február 10., vasárnap

Egy (h)ős Folke

Tibbe – minden műanyag Folke abból a sablonból készült, amelyet erről a hajóról vettek le
Örömmel olvastam egy cikket a német Yacht magazin január végi számában egy (h)őskori Folkeboatról. A neve Tibbe, a száma pedig 541, és Dániában készült. Az én hajócskám, a Cinquecento is a skandináv országban készült, s száma – amint a neve is mutatja –  500. Vagyis a két hajót nem sok idő választja el, bár térben nagyon távol vannak egymástól: jelenleg  a Tibbe éppen egy hajómúzeumba került Dániában, a Cinque pedig remélhetőleg hamarosan újra szántja majd a balatoni habokat.

A cikk szerint (amelynek rövidebb változata itt olvasható) a Tibbe 1969-ben készült Thorkild Lind műhelyében. (A Cinquecento, eredeti nevén da Capo, éppen két évvel korábban. Ez is jól mutatja a hajóosztály iránti dán lelkesedést, két év alatt több mint negyven rajtszámot adtak ki, vagyis évente legalább húsz új hajó jelent meg a vizeken). Jellegzetes zöld színéről és kiváló versenyzési tulajdonságairól hamarosan híres lett. A szín dán vitorlázói körökben a "Tibbe-zöld" nevet kapta.

Történetébe itt kapcsolódik be Erik Andreasen. A fiatal vitorlázó már 18 évesen eljegyezte magát a hajóosztállyal, és saját hajót épített. Már ekkor felfigyelt a Tibbére, amely lényegesen gyorsabb volt, mint az ő hajója, és amelyen sokat mancsaftolt. Végül 1970-ben megvette a zöld Folkét, s a hajóval fantasztikus eredményeket ért el. Feleségével és egy barátjával vitorlázva számos versenyt nyert Dániában, s 1975-ben a Kieler Woche Folkeboat-versenyén is első lett, ami a nem-hivatalos világbajnoki címnek felelt meg. 

Ebben az időben már komoly lobbizás indult meg azért, hogy Folkeboatokat műanyagból is lehessen építeni. 1974-ben az Egyesült Államokban a televízió közvetítette az első műanyag Folke vízretételét San Franciscóból. Végül egy évre rá a dán szövetség is beadta a derekát, s Erik Andreasen javaslatára az ő sikeres Tibbé-jéről veszik le a sablont. Ez olyan jól sikerült, hogy a később épült mintegy ezer műanyag Folkeboat mindegyikén megtalálható egy hiba: a Tibbe orrán nem szimmetrikus a palánkok kivezetése, s Lind mester egykori tévedése ma a sablon jóvoltából megsokszorozva látható.

A nagy dán műhelyek sorra elutasítják Andreasen kérését a sablon elkészítésére, mert nem hisznek a sikerben. Végül a lunderskovi bútorgyár végzi el a munkát, s 1976-ban már vízre kerül a prototípus. Ám a műanyaghajók még nem kapnak versenyengedélyt a Skandináv Vitorlás Szövetségtől, így Andreasen újra összerakja a régi hajóját, és ismét megnyeri vele kieli verseny Arany Kupáját. Ezután azonban megválik a Tibbétől, s innen kezdve a műanyag Folkeboatok gyártásából és értékesítéséből akar megélni.

Ami hihetetlen sikertörténet. Eredetileg nyolc hajó elkészítésével számoltak, de még az első hajót sem vették ki a sablonból, amikor már 43-ra van megrendelésük. 1976-ban elkészülnek az első darabok, a szövetség szabályosnak találja őket, s Andreasen megalapítja a Folkebadcentralen nevű cégét, amely a mai napig is kiszolgálja mindazokat, akiknek Folkéjük van (bár Erik néhány éve eladta a céget).

A Tibbe pedig sokévi hányattatás után egy hajókat felújító és kiállító múzeum tulajdonába kerül. Visszakapja régi zöld fényét, és egy Troensei múeumban várja a látogatókat. Aki arra jár, érdemes benézni.


1 megjegyzés:

  1. I need a folkboat plan (CAD​ or not CAD​) for ​​amateur built, where can i find​ or buy​ it. Can you help me. Best regards

    vkarabudak@gmail.com

    VálaszTörlés