2012. június 14., csütörtök

Dragon EB – ez történt kedden és szerdán


Kicsit elmaradtam a beszámolóval, ugyanis versenyeztünk. Noha a szél nem volt teljesen velünk, szerda estig sikerült három futamot abszolválni. Sajnos nem egészen úgy, ahogyan mi szerettük volna, de sebaj, a kudarcokból lehet a legjobban tanulni.
Kedden némi várakozás után megérkezett a termikus szél, de elég gyengécske kiadásban. A hivatalos verzió szerint 6-8 csomós volt, nos mi nem éreztük mindig ennyinek. A rajtunk pocsékul sikerült, Fecóékkal együtt a harmadik sorból indultunk. Annyira aggódtunk a fekete zászlós rajt miatt, hogy nem mertünk rendesen odaállni, csodálkoztunk is, hogy senki sem volt kint. Ennek aztán meg is lett a következménye, eleve esélyünk sem volt egy jobb helyezésre.
A kreutzban lehetett válogatni, hogy melyik part felé mikor érdemes menni. Nos az első körben ezt nem találtuk el, a másodikra rájöttünk, hogy egy rövid baloldali takk után egy hosszú jobb oldalit érdemes húzni, aztán a bal oldalt álldogáló stramm hegy mögött újra vissza balra, és onnan kell feljönni a bójához. Ez aztán be is jött, és mivel a szélhez képest jó hosszú pályát raktak ki, kb. 1,5 óra után a 30. hely környékén értünk ide. A szél már csak lengedezett, de sajnos Gert barátunk ragaszkodott az ISAF útmutatásaihoz, és mivel a vezető Markus Wiesernek még állítólag öt csomós szél fújt, nekünk is vissza kellett hátszelezni, hogy ott fussunk be. Sajnos a rossz oldalt választottuk, így egy 49. helyre futotta, Fecóék bő tíz hellyel előbb végeztek. Kicsit lógattuk az orrunkat, de a kedélyes „osztrák est”, ahol elvileg népviseletben kellett volna megjelenni, felvidított. Néhány sudár osztrák leány kirakta a dirndliben, amit ki tudott, de főleg az urak Sat1-sorozatokból jól ismert bőrnadrágja járult hozzá a jókedvhez. Meg a rántott hús, csülök, káposzta, gombócok és egyéb könnyű ételek, amivel igazán nem fukarkodtak.
Szerda reggel kiváló osztrák időre ébredtünk: szakadt az eső, később szemerkélt, a kánikulainak éppen nem mondható 11-12 fok a mindent átható nedvesség miatt még kevesebbnek tűnt. Gert a reggeli szokásos eligazításon megígérte, hogy a tó legborzalmasabb szele fog ma fújni: a déli, amelyet a nyugatról jövő esőfelhők következtében folyamatosan nyugatra leng majd ki. Ember legyen a talpán, aki megtalálja majd, hogy merre kell menni. És azt is megígérte, hogy a majdnem fél mérföldes rajtvonal két végén biztosan különböző szél fúj majd. Mindenben igaza lett.
Mire kiértünk a pályára, a szél 10-12 csomóra erősödött. Csodák csodájára az első rajtot elengedték (csak egy hajó volt kint, rajta kívül még az első futamot megnyerő Markus Wieser ment még vissza javítani), bár ennek az is oka lehetett, hogy a szél úgy befordult, hogy a vonalon jobbcsapáson gyakorlatilag nem is lehetett kimenni. Persze nekünk sem sikerült, a rajt után vagy tíz percig forgolódtunk, hogy legalább valamennyire kijöjjünk a zavart szélből. Persze rossz oldalt választottunk, a kreutzbójánál egy kezünkön meg tudtuk számolni az utánunk jövőket. Az igazság az, hogy a nap folyamán nem nagyon sikerült rájönnünk, hogy merre is kellene menni, egy kreutz-szakaszt leszámítva csak az volt biztos, hogy nem arra, amerre mi jártunk.

Itt jól látszik, hogy ez a rajtunk nem is volt annyira rossz - fel is értünk a bójához az első húszban
A szél nagyjából félpercenként változott irányban és erőben is: 30 fokokat lengett, egyik pillanatban 2-3 csomó volt, hogy aztán hárman üljünk a luv decken egy fél percig, mert éppen 12 csomóval fújt. A vitorla beállítását nemigen találtuk, így lényegében mindenki gyorsabb volt nálunk, ami eléggé kedvét szegte a csapatnak. Egy sikerélményünk azért volt, relatíve jól sikerült a harmadik futam rajtja, és az első húszban értünk fel a kreutz-bójához. Egy kör azonban elég volt ahhoz, hogy az eddigi legszégyenletesebb 62. helyünket hozzuk. Némi vigasz, hogy Fecóék végre magukra találtak, és a harmadik futamban a 13. helyen értek célba.

Fecóék szépen mentek

A mai két futamot ugyanaz a svéd hajó nyerte, ami teljesen érthetetlen, mert a viszonyok távolról sem hasonlítottak a tengerhez. Markus Wieser eddig egy futamot nyert, Vinciék is viszonylag elöl tanyáznak, de mindenkinek nagy a szórása, ebből még bármi lehet. Az orosz falanx nagyon erős, dobogós onnan is lesz.
Holnap állítólag eláll az eső, visszajön a nyár, és a kiszámíthatóbb északkeleti Rosenwind.  Bízunk benne, mi mást tehetünk.

1 megjegyzés: