2011. január 11., kedd

Újra csak Wieser

Nem szeretnék a jós szerepében tetszelegni, de az első három futam után a szerintem legesélyesebb Markus Wieser vezet az ausztráliai dragon-világbajnokságon. Ahogyan az várható volt, az előversenyen csak próbálgatta az új hajót, amely már egy Petticrows. Ez megér egy külön misét is: a Royal Dragon kísérlete arra, hogy belépjen a dragonpiacra, ezennel csődöt mondott. Nem azért, mert annak idején hevesen támadták őket hajóik állítólagos szabálytalanságai miatt, hanem azért, mert a Transbunker-csapat, eddigi hűséges hívük, éppen a legnagyobb ásznak, Markus Wiesernek vett Petticrows hajót.

A vébén eddig meglehetősen kusza futamokat futottak. A meteorológia és a várakozások ezúttal is csődöt mondtak. A szokásos melbourne-i meleg (gondoljunk csak a jövő héten kezdődő Austral Open teniszversenyre, ahol szokás hőgutától sújtva letámolyogni a pályáról) helyett a kontinensnyi ország beszorult két alacsony nyomású légtömeg közé (a keleti partvidékitől van ugye az árvíz), délről pedig egy magas nyomású légtömeg gátolja meg a levegőmozgásokat. Így aztán a várt 16-20 csomós termikus szél és száraz meleg helyett esik az eső, és alig-alig fúj a szél.


Eddig mind a három futamot más nyerte. Az elsőt a brit Lawrie Smith (hajójában Tim Tavinorral, aki a Petticrows műhely főnöke, és tavaly nálunk is járt). A másodikat egy helyi vitorlázó, aki 15 éve nem ült dragonban! A harmadikat pedig a Transbunker-csapat harmadik embere, az orosz Evgen Braslavets, aki az EB-n 12. lett, de megnyerte a harmadik futamot.

Mindez azonban semmit sem számít, mert mindenki óriási szórással ment. Wieser helyezései: 9, 5 és 6 - ezzel (kieső nélkül) a svéd Martin Palsson előtt (ő is nyert egy futamot Kenesén) öt ponttal áll. Jellemző vitorlázására, hogy eddig minden futamban fel tudott jönni, a harmadikban például az első kreutz-bóját a 22. helyen vette.


Mindettől függetlenül még bárki nyerhet, elvileg nyolc futamra írták ki a versenyt. Benne van a pakliban, hogy az ausztrál Richard Lynn vagy a dán Lars Hendriksen viszi haza a trófeát, de még a Müller-Hoesch-Lipp hajót sem szabad leírni. Holnap szabadnap, aztán szombatig folytatódik a regatta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése