2011. január 19., szerda

Fél méteren múlt

Lawrie Smith befut a 6. helyen a 6. futamban
A képen jól látható, hogy a barcelonai olimpia Soling-bronzérmese, a brit Lawrie Smith mennyivel előzte meg a 7. helyezettet a  dragonvébé utolsó futamán Melbourne-ben. Fél méterrel. Csakhogy ez a fél méter világbajnoki címet ért, miután Markus Wieser elképesztően rosszul ment, és éppen ebben a futamban produkálta a kiesőjét.

A szél valahogyan csak nem akart fújni, így aztán eléggé összevissza eredmények születtek, és hat nap alatt mindössze öt futamot rendeztek. A nagy zűrzavarban Markus Wieser és csapata jó átlagot hozott, és rengeteg ponttal vezetett a záró szombati nap előtt. Csakhogy: a világbajnokságon az öt futam után még nem volt kieső, így némi fejszámolás kellett a hatodik futam előtt. Ez a következőt mutatta: ha Wieser Lawrie Smith előtt fut be, ő a világbajnok. Ha netán Lawrie Smith megveri őt, akkor csak az a lényeg, hogy a brit csapat ne végezzen jobban, mint hatodik.

Így azután mindenki párosversenyre számított. A német párosverseny-bajnok és Amerika Kupa tapasztalattal rendelkező taktikus, a brit pedig egyenesen párosversenyben nyerte olimpiai bronzérmét. Wieseréknek a rajtnál fogniuk kellett volna a Petticrow-főnök Tim Tavinorral felálló hajót, és zavarni, zavarni, zavarni...

Ehelyett nem történt semmi. Markus elengedte a briteket, kicsit felettük, középtájt rajtolt. A 4-5 csomós szélben azok jártak jól az első kreutzban (ismerjük ezt a Balatonról is jól!), akik egy kicsit lejjebb voltak. Smithék történetesen éppen elmentek az élbollyal, áthúztak a mezőny előtt keresztbe, Markus pedig bekeveredett a középmezőnybe, ahonnan soha többet nem jött ki.

Most már csak az volt a kérdés, hogy meglesz-e a hatodik hely a briteknek, akik ennél kicsit hátrébb vitorláztak. Ám végül hallatlan szívóssággal feljöttek, és a képen látható fél méterrel legyőzték a hetediket. Mit lehet ehhez hozzátenni? Legfeljebb annyit, hogy érthető, hogy Tim Tavinor gratuláló e-mailemre csak két nap késéssel válaszolt. "Bocs" - írta "kicsit elhúzódott az ünneplés". Minden elismerésünk, mi is így tettünk volna.

A dragoncirkusz most visszajön Európába, folytatódik a tavaszi szezon (Cascais, Cannes, Douarnenez), azután EB Németországban és Gold Cup Belgiumban. Mi pedig lassan elkezdhetünk a saját szezonunkra gondolni. Ami egy jó hírrel indul: valószínűleg hamarosan új Dragon érkezik a Balatonra, közvetlenül a Petticrows műhelyből. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése