2010. november 27., szombat

Dragon-évad: Visszatekintés 2.: A szezon második fele

Lássuk be, hogy régen nem volt olyan rosszul sikerült szezonunk, mint az EB utáni időszak. Pedig elvileg akkor kezdődött a nyár – és mi, balatoni vitorlázók nyáron szeretünk vitorlázni… De lehet, hogy szakítani kellene ezzel a beidegződéssel?

Néhányan már vészharangokat kongatnak, és azt mondják, hogy kipukkadt az osztály, vége, lement az EB, innen lefelé vezet az út, vissza a süllyesztőbe, a vegetáló, valójában csak az MVSZ teljesen elhibázott osztálypolitikája által fenntartott osztályok közé. Mielőtt azonban temetünk, talán érdemes lenne megvizsgálni ezt a kérdést kicsit alaposabban.


A Dragon EB-re készülve megvizsgáltuk az elérhető meteorologóiai adatokat. Teljesen egyértelműen kiderült, hogy vitorlásversenyt a Balatonon csak május-júniusban és szeptemberben érdemes rendezni. A nemzetközi versenynaptárba beillesztve ezért került a Dragon EB – és a tréning kedvéért az OB is – júniusra. Ez a rendszer tökéletesnek bizonyult: a megrendezett négy verseny potenciális 28 futamából 26-ot tudtunk lebonyolítani! Szerintem ez minden rendező álma lenne.

Ehhez képest a nyári – hétvégi – versenyek évek óta teljes kudarcnak bizonyulnak.  Jelentős részük lehetetlen viszonyok között kerül lebonyolításra, a tervezett futamok nagy része a gyenge szél miatt elmarad. Idén ezt még tetézte az is, hogy amikor éppen fújt a szél, nagyrészt túl erős volt.

Hol a megoldás? Nem ott, hogy kijelentjük: a dragonnak vége. Sokkal inkább ott, hogy folytatjuk az utat, amelyen korábban elindultunk. Azokra az időszakokra kell koncentrálni a versenyzést, amelyekben nagyobb valószínűséggel van szél. Vagyis a balatoni szezon elejére és végére. Ez válasz azoknak is, akik azon sopánkodnak, hogy a befektetett idő és pénz megtérülése túl alacsony. Növeljük hát a megtérülési valószínűséget! Ehhez persze el kell szakadni a kliséktől. A dragon osztály számára nem a Kékszalag és az azt megelőző két hétvégi nyári verseny a fontos.

Az ideális versenyszezon a dragon osztály számára a Balatonon így nézne ki: két áprilisi bemelegítő verseny, két májusi súlyponti verseny, júniusban OB. Ezután család, túravitorlázás, klubversenyek, osztályfejlesztő rendezvények. Augusztus végén súlyponti verseny, szeptemberben még egy súlyponti verseny és a flottabajnokság. Ezt követően egy párosverseny és egy levezető idényzáró verseny.

És még valami: az önállóan vagy kevés osztállyal rendezett versenyek rugalmasak. Gyorsan elindíthatóak, könnyen változtatható a pálya. Ezért is érezzük sokkal sikeresebbnek. Ezért a fontos, kiemelt hat versenyünk esetében nem változtatnék ezen a formán. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése