2010. november 15., hétfő

Dragon-évad: Visszatekintés 1.: EB

Két nap múlva véget ér a dragon osztály ötven éves magyarországi múltjának talán legizgalmasabb évada. Visszatekintve hatalmas kettősség jellemezte: egy iszonyúan intenzív első félév, amelyet az első Magyarországon rendezett világverseny koronázott meg. Utána pedig egy régen nem látottan álmos, unalmas, érdektelen második félév. Szerda este emelhetjük poharunkat a régi évadra meg a jövő évi újra is: de előtte talán nem árt kicsit áttekinteni, hogy mi is történt velünk az elmúlt hónapokban.
 Azt hiszem, leszögezhetjük: az EB óriási siker volt. Nyugodtan veregethetjük a saját vállunkat. A hajóosztály éves londoni közgyűlésén októberben mindenki (! - bizony még azok is, akik nem jártak Balatonkenesén; hiába az osztályban gyorsan terjednek a hírek) csak dícsért minket. Az egyik újonnan megválasztott német alelnök külön megkért rá, hogy tudassuk vele mindig, hogy mi történik a Balatonon, mert ő személyesen szeretne még idejönni vitorlázni.

Mik voltak a siker tényezői? Elsősorban az, hogy évek óta tervezgettük, dédelgettük ezt az álmot, és ennek megfelelően egyre nagyobb intenzitással vettünk részt a nemzetközi dragonos életben. Így annak ellenére (!) elfogadtak, hogy szerepléseink alkalmával túl nagy dolgokat nem tettünk le az asztalra. Sem sportsikerek tekintetében, sem pedig olyan értelemben, mint orosz barátaink: rólunk ugyanis nem "süt a pénz". Utólag értékelve a dolgot, az IDA-nél meglehetősen tartottak attól, hogy a "dragon közvélemény" komoly szemrehányásokat tenne nekik, ha félresikerülne egy világverseny a Balatonon. Minden próbálkozás arra, hogy közvetlenül ellenőrizzék az előkészületeket, valójában csak félmegoldás volt. Így aztán maradt a bizalom: ehhez pedig szükség volt azokra az emberekre, akiket ismertek, akikben bízhattak. Ez segített elnyerni a rendezési jogot, és kivívni az utólagos elismerést is.
Mindezt csak azért foglalom össze, mert a gyümölcseit máris élvezhettük. A 2017-es világbajnokságra szóló pályázatunk még egy megjegyzést sem kapott. Vagyis besoroltak minket azon helyek közé, ahol dragonversenyeket "szoktak tartani". Ezt a státuszt megszereztük, csak meg kell tartani.

A siker további tényezőit már sokat elemeztük. Először is: volt egy CSAPAT. Hatalmas köszönet illeti a szervezői, önkéntesi és rendezői csapatot. Nélkülük valóban nem lett volna esélyünk sem arra, hogy a szerencsétlen időjárási körülmények ellenére jó versenyt rendezzünk (csak emlékeztetőül: úgy tartottunk meg egy hét futamos versenyt, hogy szombat déltől szerda délig semmi szél nem volt).

Azután - a szervezői munka eredményeként - volt szponzorációs háttér. A kommunikáció felépítésében és a verseny lebonyolításában olyan szintet tudtunk biztosítani, ami magva lett az EB-sikernek. Végül pedig rendelkezésre állt egy olyan infrastruktúra, amely tökéletesen kiszolgálta az igényeinket. A Kenese Marina-Port és a KMPVSE kiválóan teljesítette a vállalásait. Ha jelen pillanatban meg kellene mondanom, hogy hol lehet a Balatonon megrendezni a 2017-es dragon világbajnokságot, nem tudnék más megfelelő helyet. Persze addig még sok víz lefolyik majd a Sión...

A magyar flotta oldaláról nézve persze korántsem ilyen rózsás a mérleg. Egyrészt a magyar mezőny második fele kénytelen volt szembenézni azzal a ténnyel (amit a mezőny első fele már régen tudott), hogy nem versenyképes a nemzetközi élmezőnnyel szemben. Még a hazai vizeken sem, még akkor sem, ha évek óta szándékosan sokat vitorláztunk Balatonkenesén. Keló futam-harmadik helyétő és a Tenke-csapat néhány felvillanásától eltekintve nem sok babér termett a magyar "válogatottnak". Mint egy elkeseredett kormányostól nemrégiben hallottam, ez komoly törést is tudott okozni a csapatokon belül. 
Így aztán sokakban felmerülehetett, hogy érdemes-e ebbe a dologba ennyit invesztálni. Nem jobb-e nekünk egymás között versenyezgetni békésen, hol Földvár, hol Füred előtt - és évente legfeljebb egyszer megtapasztalni, hogy képtelenek vagyunk lépést tartani a nemzetközi flottával. Súlyos kérdés ez, és nem hiszem, hogy jelenleg meg lehetne válaszolni. 

A nemrégiben elvégzett felmérés szerint a flotta nagy része szerint: érdemes. De sok hangot hallani, amely nem ennyire eufórisztikus. Szembe kell néznünk ezzel, mert az osztály jövője nagyrészt itt dől el. Mert lássuk be: a dragon főleg azért lehet "szexi", mert nemzetközi szinten lehet vele versenyezni. Ha ebből kimaradunk, pontosan oda jutunk ahol az osztály a kilencvenes évek elején-közepén volt. Érdemes ezen elgondolkodni.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése