2011. január 8., szombat

Hogyan vegyünk dragont? - (2) Hol keressük?

Ha már tudjuk, hogy milyet is szeretnénk (lásd a korábbi bejegyzést), akkor jöhet a tényleges hajó kiválasztása. Az eladó magyar hajókat megtalálni a Magyar Dragon Szövetség honlapján,  de tudunk még néhány olyan hajóról is, amelyeket nem hirdettek meg, de gazdájuk fontolgatja már az eladást. Ha valaki itthon vásárol hajót, annak nem kell megküzdenie a külföldről behozott dragonok lelkes gazdáira váró meglehetősen bürokratikus procedúrával, amelyet semmiképpen sem szabad alábecsülni. 


A hazai készletben találunk kiélezett versenyhajót, kiváló minőségű, gyönyörű teakdeckkel ellátott dragont és korábbi évjáratokat is.


Aki másra vagy szélesebb választékra vágyik, az mindent megtalál az interneten. Kiindulásnak ajánlom a Nemzetközi Dragon Szövetség (IDA) honlapját, ez mindenképpen orientálhat. Feltétlenül nézzük meg a Petticrows oldalát. A Petticrows ma a legsikeresebb dragonépítő műhely, néhány hajót  leszámítva minden élvitorlázó Petticrows-hajókkal megy. A profik között nagyon sokan úgy cserélgetik a hajóikat, mint az autókat: vesznek egy újat, leadják a régit...


Ezek a leadott hajók is megjelennek a cég kínálatában. A Burnham-on-Crouchban található cégtől vásárolva még az is előnyös, hogy a műhelyben átnézik a hajókat, kijavítják a kisebb hibákat, kicserélik a kopott köteleket, megfáradt szerelvényeket. A cég kínálatában persze megtaláljuk az új hajókat is, érdemes ezt is áttekinteni, hiszen így képet alkothatunk magunknak az árakról.


Nagy-Britannia persze messze van, és az árhoz mindenképpen hozzá kell számítanunk a szállítás költségét is. Ha traileren tudjuk hazahozni a hajót, az a legolcsóbb megoldás, de az autópálya és különösen a kompok díja ugyancsak megtoldja a kialkudott összeget.


Érdemes tehát közelebb is körülnézni: én Németországot ajánlom. A németek rendelkeznek a legnagyobb dragonflottával, és tapaszatalataim szerint az árképzésük is reális. Tekintettel arra, hogy a dragonoknak jó látható piaca van, előbb vagy utóbb mindenki kénytelen az elfogadott árszínvonalhoz igazodni. Persze nemcsak a német, hanem az osztrák és a svájci honlapon is érdemes egy kicsit keresgélni...


Bárhol is találunk magunknak kedves példányt, a döntés előtt alaposan szemügyre kell vennünk a hajót. Hogy mit is nézzünk meg, milyen tényezők befolyásolják az árat és az alkupozíciónkat, arról majd legközelebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése