2012. január 30., hétfő

Mikor versenyezzünk?

A Dragon osztály versenyeinek koordinátoraként egyre nehezebb a dolgom. Néhány évvel ezelőtt csupán annyit kellett tennem, hogy egy naptár segítségével beírtam egy táblázatba „szokásos" nyolc-kilenc versenyünk esedékes időpontját, legfeljebb néha azon vitatkoztunk egy kicsit, hogy valamelyik kisebb, de hagyományos túraverseny eredménye beleszámítson-e a ranglistába. Nos ezek az „egyszerű" idők elmúltak.


Két okból is:
1. A legtöbb vitorlázó ma már nem egyetlen csapatban focizik csak - hogy ezzel a képzavarral éljünk. X hajóval indul a Kékszalagon, kormányozza a saját dragonját néhány fontos balatoni versenyen, de beül a 8mOD bajnokságon egy ismerőséhez is. Tekintettel arra, hogy a „nagyhajós" versenyek helyét egyre inkább átveszik a néhány osztályra specializálódott versenyek, egyre áttekinthetetlenebb és követhetetlenebb a megsokszorozódott kínálat. Lehet, hogy ez majd letisztul (talán a gazdasági válság is segít ebben), de egyelőre még nem látszik ennek a folyamatnak a vége.
2. Követve a nemzetközi Dragon osztály szokásos versenykörforgásának ritmusát, a balatonkenesei Európa-bajnokságra történő felkészülés során kiválasztottuk azt a két „időpont-ablakot", amikor jó esélyünk lehet arra, hogy jó szélben versenyezhessünk és ne is legyen túlzottan erős versenytársunk. Ez a két intervallum a május végétől június közepéig tartó időszak és az augusztus utolsó hetétől szeptember közepéig tartó időszak lett.


A jelenlegi dilemma azonban az, hogy még így is rendkívül nehéz minden magyar dragonversenyző és az esetleges balatoni vitorlázást fontolgató külföldi csapatok számára egyaránt vonzó időpontokat találni. Ha a 2012-es évet nézzük: az őszre tolt Országos Bajnokság szinte egybeesik az írországi Gold Cup-pal. A júniusi Flottabajnokság pedig csak egy héttel zajlik az EB előtt. Az előbbi miatt egy német vitorlázó jelezte, hogy nehezen tudna eljönni Balatonkenesére, az utóbbi miatt pedig egy sokat vitorlázó magyar egység kritizálta, hogy nem tud részt venni az Attersee-n tartott előversenyen.


Ráadásul ugyanezek az időpontok a többi balatoni hajóosztály számára is rendkívül vonzóak. Vegyük például az őszi „Dragon Heteket". Kedves finnező dragonos barátaim párkapcsolatát erősen próbára tevő időszak lehet ez: a két előversenyt (Ripka és Füred Kupa) követően Finn Masters Európa Kupa Tihanyban, majd Dragon OB, ezután azonnal Finn OB, mindez röpke négy hét alatt.


Mégis, pillanatnyilag nem látszik jobb megoldás, mint a szezon kettétörése. A tavaszi időszakban van esély a gyakorlásra, a technikai összecsiszolódásra, új vitorlák, megoldások, állítások kipróbálására. A több idővel és jobb anyagi lehetőséggel rendelkezők külföldön kezdhetik az évadot, az elfoglaltabbak számára több verseny lesz a Balatonon és április végén tervezünk egy Klinikát is.


Ősszel több esély van kiegyensúlyozott szélre, és a későn kezdő csapatoknak is van ideje összekovácsolódni. Csak a nyár veszik el: pedig ilyenkor töltjük a legtöbb időt a Balatonnál, de az elmúlt évek kilátástalan júliusi versenyei, a „vagy-szélcsend-vagy-vihar" jellegű versenyek mindenkinek elvették a kedvét. 


Pedig olyan rövid a szerzonunk. Hogyan lehetne meghosszabbítani? Ötleteket szívesen várok a szerkesztőségbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése